project 36

Klooster Loreto & Damiaan

Projecteigenaar: Stichting Zusters van het arme Kind Jezus
Status: Gereed
Projectpartner: Gemeente Simpelveld

In Simpelveld staan twee beeldbepalende kloosters: Loreto en Damiaan. Beide hebben een belangrijke plek in de geschiedenis van het dorp.

Het monumentale Loretoklooster heeft haar originele functie grotendeels verloren en staat nagenoeg leeg. De zusters hebben echter vanuit Aken een invulling bedacht, die aansluit op hun traditie én op de toeristische ambitie van Parkstad. Het klooster is herontwikkeld tot een museum, ‘Schat van Simpelveld’. Dit museum bevat een unieke collectie van kerkelijke gewaden en een gerestaureerd atelier waar de nonnen van Clara Fey deze gewaden vanaf 1878 maakten.

Huize Damiaan is al herontwikkeld tot een Butler Academy. Er liggen kansen in een verbinding tussen beide kloosters alsook in het herstel van de kloostertuin. Ook het aansluiten op de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) die er nu reeds langs loopt en op de toekomstige Leisure Lane, zal de toeristische ontwikkeling van Simpelveld versterken.

Beide initiatieven zijn aansprekende voorbeelden van herbestemming van omvangrijk historisch erfgoed. Beide kloosters beginnen aan een nieuw stuk geschiedenis met een nieuwe invulling.

Ontvang onze nieuwsbrief

    Leave a Reply