project 37

GEBIEDSONTWIKKELING STATION SIMPELVELD

Projecteigenaar: Gemeente Simpelveld
Status: In voorbereiding
Projectpartners: Miljoenenlijn – Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM)
Provincie Limburg, Stadsregio Parkstad

Het station in Simpelveld is een vertrek- en aankomstplaats van de ZLSM (Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij), ook wel bekend als de Miljoenenlijn. Deze nostalgische route leidt met een stoom- of dieseltrein langs de mooiste plekken in het Zuid-Limburgse Heuvelland.

De stationsomgeving is een aantrekkelijk gebied voor toeristisch en recreatief publiek. Vanuit station Simpelveld is er aansluiting op de Vennbahn en op de Leisure Lane.

Gemeente Simpelveld wil het station en haar omgeving opnieuw ontwikkelen, in combinatie met de aanleg van een natuurtransferium dat onderdeel is van het Oerland van Kalk.

Bij de stationslocatie Simpelveld wordt een herkenbare ‘poort’ gerealiseerd, die de toegang tot het Oerland van Kalk markeert. Het project zorgt voor het realiseren van een recreatieve ‘hub’ in het toeristisch-recreatieve lokale en regionale netwerk. Het zal een belangrijk schakelpunt vormen dat de overgang tussen stad en land markeert.

Bekijk hier het 3D ontwerp.

Gemeente Simpelveld heeft samen met IBA een studie uitgevoerd naar de ruimtelijke invulling van het gebied. Het betreft zowel de gebouwen als de openbare ruimte. Ondernemers zijn daar nadrukkelijk bij betrokken. Een schetsontwerp voor het spoorpark is opgesteld. Om meer duiding te kunnen geven aan de thematische oriëntatie van het gebied, belangrijk voor de exploitatie van de Miljoenenlijn, is er ook een visie opgesteld door IBA waarin het Interbellum centraal staat. Dit sluit aan op bestaande attractiviteiten in het gebied, maar door dit te versterken ontstaat een uniek gebied dat zich onderscheidt en duidelijk kan profileren, gericht op toeristen die de sfeer van een eeuw geleden willen proeven. Het ontwerp voor het spoorpark en stationsomgeving wordt gemaakt door LOLA landschapsarchitecten.

Voorbereiding en uitvoering: tussen 2021 en 2023

Ontvang onze nieuwsbrief

    Leave a Reply