project 38

ROMEINS VILLALANDSCHAP

Projecteigenaar: Gemeente Simpelveld
Status: In uitvoering
Projectpartners: IKL, RWTH Aachen, Sprinthills

De Romeinen leefden lang geleden in deze regio. De nederzettingen en het badhuis in Heerlen zijn bekend. Maar ook in het Oerland van Kalk zijn sporen van dit verleden te ontdekken. Van Voerendaal tot Bocholtz en verder tot in Aken wijzen vondsten op een uitgebreide agrarische sector en Romeinse boerderijen, de zogeheten ‘villa rustica’.

De omvang en rijkdom van dit erfgoed moet beter zichtbaar en verdiept worden. Want de schaal en diversiteit ervan worden vaak onderschat. De historische rijkdom van het gebied wordt gekoppeld aan de dorpsontwikkeling van Bocholtz. Het zichtbaar maken van het Romeinse verleden is mede geïnspireerd op een traject met studenten van de RWTH en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. IBA heeft partijen samengebracht en leverde kennis en expertise.

Door een duidelijke markering bij het viaduct van de N281 aan de Bocholtzerweg als verbindingsweg tussen de kernen Simpelveld en Bocholtz kan de aandacht van de bewoners alsmede van de bezoekers worden gevestigd op de kern Bocholtz en de waardevolle Romeinse geschiedenis ervan.

Gemeente Simpelveld heeft kunstenares Tanja Ritterbex ingeschakeld om voor deze plek een kunstwerk te ontwikkelen. Het kunstwerk slaat een brug tussen heden en verleden: de plek die Bocholtz met Simpelveld verbindt, maar tevens de fysieke barrière tussen de beide dorpen markeert.

Ontvang onze nieuwsbrief

    Leave a Reply