project 23

Scholen Nieuw Lotbroek & Passart

Projecteigenaar: Gemeente Heerlen, Movare en INNOVO
Status: Gereed

Hoensbroek heeft een nieuwe duurzame Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) in de buurt Nieuw Lotbroek gekregen. BMV De Auvermoer opende september 2019 haar deuren en werd januari 2020 feestelijk geopend. Twee basisscholen én diverse verenigingen hebben hier een plek gekregen.

Er is door de gemeente Heerlen samen met schoolstichting Movare gekozen voor een buitengewoon innovatief en duurzaam ontwerp. Vanuit het onderwijs is door de directie een vooruitstrevende visie ontwikkeld waarin talentontwikkeling van individuele kinderen centraal staat. Het ontwerp van het nieuwe gebouw sluit daar op aan. Naast een schoolvoorziening zijn maatschappelijke instellingen gehuisvest en ruimtes voor buurtbewoners gerealiseerd en is een koppeling gemaakt met de groene long van de Caumerbeek.

IBA heeft de partijen ondersteund bij architectenselectie en gewaarborgd dat de vooruitstrevende visie optimaal in het gebouw tot zijn recht komt. De toegepaste methodiek van IBA heeft ertoe geleid dat de wensen van gebruikers en de onderwijsvisie optimaal in het ontwerp zijn verwerkt. Groene daken en zonnepanelen reduceren CO2 uitstoot. Door koppeling aan het mijnwaterproject wordt het gebouw duurzaam verwarmd en gekoeld.

Passart

In de wijk de Passart heeft schoolstichting INNOVO naar mogelijkheden voor een duurzame herontwikkeling van de daar gevestigde basisschool gekeken. Net als in Nieuw Lotbroek was er veel aandacht voor het verduurzamen van het gebouw. Ook heeft INNOVO onderzocht of zorg gerelateerde functies kunnen worden ondergebracht in het schoolgebouw.

Dit deelproject is uiteindelijk niet tot uitvoering gekomen.

Ontvang onze nieuwsbrief

    Leave a Reply