project 2

ROMEINS KWARTIER

Projecteigenaar: Gemeente Heerlen
Status: In voorbereiding / in uitvoering / gereed / project loopt – rol IBA afgerond
Projectpartners: Thermenmuseum, Centrum voor Archeologie De Vondst, Nederlands Mijnmuseum, Provincie Limburg

Heerlen Centrum is in grote mate gevormd door de Romeinse historie. De Vondst als archeologisch depot van Provincie Limburg, het Thermenmuseum en Badhuis laten dit bijzondere verleden zien.

We willen binnen het Romeins Kwartier de verborgen historische structuur niet alleen in musea laten zien, maar ook weer zichtbaar maken op straat.

Dit gebeurt in de Memory Lane, een nieuwe verbinding die aan het Romeinse verleden is gerelateerd, op basis van het tracé van de oude Romeinse weg Via Belgica en de waterstroom van het Romeinse badhuis. Pleinen en straten, zoals het Raadhuisplein en Museumplein en de Coriovallumstraat krijgen zo opnieuw vorm, en de historie van de plek wordt op een bijzondere manier weergegeven.

Het Romeinse verleden wordt zo beter beleefbaar gemaakt. Het ontdekken via routes wordt gestimuleerd. Tevens is met de bewoners en ondernemers gezamenlijk gewerkt aan een cultureel programma, om het Romeinse verleden te laten zien. Er is  een groot aantal initiatieven gedefinieerd. Onderdeel hiervan zijn de participatieve burgerinitiatieven die volgens de Gebrookerbosmethode worden uitgevoerd. Meer lezen over het Romeins Kwartier? Klik hier.

Samen met gemeente Heerlen ziet IBA Parkstad grote kansen voor versterking van de identiteit van het gebied en haar inwoners en ondernemers.

Bekijk hier het 3D ontwerp.

Stadskantoor

Het plangebied omvat ook de nieuwbouw van het Stadskantoor, gelegen op steenworp afstand van het monumentale Raadhuis van architect Peutz. Het voormalige stadskantoor is gesloopt, waarbij onderzoek is gedaan naar het hergebruik van materialen die bij de sloop vrijkwamen. Via het project CityLiv heeft kunstenaar Marjan Teeuwen met sloopafval van het Stadskantoor de ruimtelijke sculptuur Archief Stadhuis Heerlen in het stadhuis vervaardigd.

IBA heeft geadviseerd over een duurzame realisatie van de nieuwbouw van het Stadskantoor door toepassing van innovatieve isolatietechnieken en installaties. IBA is daarnaast supervisor geweest bij de prijsvraag voor het ontwerp van de nieuwbouw.

In het plangebied vestigt zich het geheel vernieuwde Nederlands Mijnmuseum. Zij krijgen een plek in een monumentaal gebouw van de hand van Frits Peutz, het voormalige mijnwerkerswarenhuis Kneepkens. Naar verwachting opent het museum in de tweede helft van 2021.

Planning uitvoering

Coriovallumstraat:

  • Voorbereiding en uitvoering: tussen 2021 en 2023

Dr. Poelsstraat:

  • Voorbereiding en uitvoering: tussen 2020 en 2022

Raadhuisplein:

  • Tussen 2020 en 2023

Nieuw Stadskantoor:

  • Gereed medio 2021

Ontvang onze nieuwsbrief

    Leave a Reply