02

Romeins Kwartier

Projecteigenaar: Gemeente Heerlen
Looptijd: tot 2020

Heerlen Centrum is in grote mate gevormd door de Romeinse historie. Zowel ruimtelijk als maatschappelijk. Het is waardevol om die historische structuur weer zichtbaar te maken, in musea én in het straatbeeld. Ondergrondse ‘schatten’ moeten bovengronds zichtbaar worden.

Dankzij dit project verbetert de openbare ruimte op het Raadhuisplein en Tempsplein. Samen met gemeente Heerlen heeft IBA het archeologisch depot van Provincie Limburg laten landen in de voormalige bibliotheek van Heerlen.

Duurzaamheid en hergebruik van materialen zijn belangrijke uitgangspunten bij de totstandkoming van het Romeins Kwartier. Gemeente Heerlen ontwikkelt daarnaast een innovatief belevingsconcept. Daarin komen collecties en verhalen over het Romeins verleden en archeologie samen én ze worden zichtbaar gemaakt voor de burger.

Samen met gemeente Heerlen ziet IBA Parkstad grote kansen voor versterking van de identiteit van het gebied en haar inwoners en ondernemers. Inrichting van de buitenruimte is cruciaal. IBA werkt mee aan het opstellen van een ontwerp van de openbare ruimte door de gemeente Heerlen en de inpassing daarvan in het Romeins Kwartier. Bewoners en ondernemers in de omgeving zullen hierbij betrokken worden, om de Heerlense identiteit van heden en verleden te versterken.

Het plangebied omvat ook de nieuwbouw van het Stadskantoor, gelegen op steenworp afstand van het monumentale Raadhuis van architect Peutz. Het huidige stadskantoor zal worden gesloopt. IBA onderzoekt het hergebruik van materialen die bij de sloop vrijkomen. IBA adviseert ook over een duurzame realisatie van de nieuwbouw door toepassing van innovatieve isolatietechnieken en installaties. IBA is daarnaast supervisor bij de prijsvraag voor het ontwerp van de nieuwbouw en bewaakt de inpassing van de nieuwbouw in het Romeins Kwartier.

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen