project 3

MUZIEKBOULEVARD

Projecteigenaar: Gemeente Heerlen en Stichting Weller Wonen (Luciushof)
Status: In uitvoering / gereed
Projectpartners: Poppodium NIEUWE NOR

Muziekcultuur is belangrijk in Parkstad, en daarmee belangrijk in het centrum van Heerlen. Om deze cultuur te behouden en uit te bouwen wordt in het stadshart een breed muziekaanbod voor een jong publiek gepresenteerd.

In dat kader wordt de Muziekboulevard ontwikkeld door de uitbreiding van de NIEUWE NOR. Bij het maken van de plannen zijn meerdere scenario’s bedacht. Op basis van onderzoek en advies van IBA heeft Gemeente Heerlen uiteindelijk voor de meeste uitgebreide variant gekozen. Twee panden zijn gesloopt en de Nieuwe Nor wordt uitgebreid tot een middenzaal voor 600 personen. Dat is goed voor de kwaliteit van het poppodium, voor popmuziek in Parkstad én voor jong talent uit de regio. Door ook de gevels fysiek aan te pakken ontstaat een fraai aanzicht, waardoor de Muziekboulevard zichtbaar wordt. De Pancratiusstraat waar het popodium gevestigd is, moet het kerngebied gaan vormen voor ‘urban culture’ en creatieve bedrijvigheid. Het betekent een forse verbetering van de ruimtelijke structuur van de straat. IBA heeft mede vorm gegeven aan deze plannen.

Bekijk hier het 3D ontwerp.

Vijf Pleintjes

De Nieuwe Nor en Muziekboulevard staan niet op zich. De gebouwen zijn gelegen tegenover het Schelmenhofje, wat deel uitmaakt van de Vijf Pleintjes aan deze kant van de stad. Dit Schelmenhofje wordt in de zomer ook gebruikt voor (muzikale) evenementen door de Nieuwe Nor. Vlakbij wordt aan Sporthuis Diana gebouwd, waar studio’s voor jongeren in komen. Weller Wonen heeft daarnaast de Luciushof opgewaardeerd.

Er is een kruidentuin aangelegd en voorjaar 2020 is via de realisatie van een trap een verbinding gerealiseerd tussen de pleintjes. Deze ingrepen maken dat er rondom de Vijf Pleintjes een vitaal cultureel centrum ontstaat, met een divers aanbod en een aantrekkelijke omgeving. Door ook te experimenteren met Park Urbana in dit gedeelte van de stad, heeft IBA mee vorm gegeven aan de nieuwe invulling.

Planning
Oplevering Nieuwe Nor: najaar 2021

Ontvang onze nieuwsbrief

    Leave a Reply