project 9

IKGROENHET

Projecteigenaar: Gemeente Landgraaf
Status: In uitvoering
Projectpartners: Gemeente Heerlen, Gemeente Kerkrade, Gemeente Nuth
Provincie Limburg, Wonen Limburg, Bureau Verbeek, Jadoen B.V.

Groen verbindt: fysiek, sociaal en mentaal. Ikgroenhet verbindt burgers en zorgt voor sociale cohesie in de wijk. Burgers werken samen aan hun leefomgeving (met de nadruk op het vergroenen van hun directe omgeving) en leggen daardoor waardevolle contacten.

In samenwerking tussen diverse maatschappelijke groepen moet Parkstad veranderen in een groen, gezond, sociaal, ecologisch kwalitatief en economisch waardevol leefgebied. Bureau Verbeek heeft in opdracht van IBA het totaalplan voor Ikgroenhet opgesteld. Uitgangspunt vormt een brede vergroening van Parkstad op verschillende niveaus. Van parken tot voortuinen en perken. In het totaalplan wordt begonnen met de ontwikkeling van de wandel- en fietsroutes, via de ontwikkeling van ‘urban wildernis’ naar de vergroening van voortuinen. Zo worden waardevolle verbindingen gelegd met de grotere groengebieden in de regio. Bewonersparticipatie staat hierin centraal. Tuinen worden verduurzaamd en toekomstbestendig gemaakt, door het verharde oppervlak te verminderen.

De vergroening van groenstroken en voortuinen is in diverse gemeentes en wijken in uitvoering. Bijvoorbeeld in de Landgraafse wijk Eikske. IBA maakt via het project de inwoners bewuster van het belang van ‘groen’ in de leefomgeving. Dat doet IBA door samen te werken met gemeentes en corporaties. Samen activeren we inwoners om verantwoordelijkheid te nemen.

Meerdere gemeentes binnen Parkstad zijn of gaan samen met haar burgers aan de slag met Ikgroenhet. Meer weten of het project? Klik hier.

Ontvang onze nieuwsbrief

    Leave a Reply