08

Wilhelminaberg

Projecteigenaar: Gemeente Landgraaf
Looptijd: tot 2022

De Wilhelminaberg staat symbool voor de transformatie van oude mijnindustrie naar een duurzame, sterke, nieuwe vrijetijdseconomie. De berg is een toeristische parel. Pinkpop en Snowworld omzomen de berg. De berg is een attractie op zich, een plek die sociale cohesie versterkt omdat het mensen samen brengt. De top van de Wilhelminaberg, een voormalige mijnsteenberg, is nu al een waardevol oriëntatiepunt voor de regio. Het is een plek met een grote aantrekkingskracht. Maar ook een plek met kansen voor de regio. Om die kansen voor de Wilhelminaberg te verzilveren zet IBA in op twee thema’s: energie en bewegen. Beide bieden kansen voor een duurzame en toekomstgerichte vorm van beleving.

Bovenop de berg wordt de Oloïde ontwikkeld. Dit kunstwerk symboliseert waar IBA voor staat, het is de icoon voor de regio. Een voorbeeldproject waartoe de regio in staat is. De Oloïde is het ankerpunt voor de doorontwikkeling van het vrijetijdstoerisme in de regio Parkstad. IBA daagt technici uit om innovatieve materialen te ontwikkelen en informatietechnologie toe te passen om van de Oloïde een icoon met grote aantrekkingskracht te maken. De Oloïde is van alle bewoners van Parkstad. IBA zal daarom bij de totstandkoming burgers en ondernemers actief betrekken.

De Oloïde staat niet op zichzelf en zal betrokken worden in een grotere gebiedsontwikkeling van Park Gravenrode (Kerkrade en Landgraaf) tot aan de Rouenhof in Landgraaf. De combinatie met projecten als Ikgroenhet (project 9 uit het Uitvoeringsprogramma) en Leisure Lane zorgt ervoor dat alle attracties en activiteiten landschappelijk ingepast worden, waardoor deze plek recreatief interessant blijft.

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen