IBA Open Weekend

Nacht van het religieus erfgoed

Datum:  26 maart 2022
Locatie: Parkstad

Erfgoed herinnert ons aan het verleden, maar moet een plek krijgen in het heden. Tijdens de Nacht van het religieus erfgoed tonen we hoe je kerken en kloosters een nieuw leven kunt geven, zodat zij behouden blijven voor toekomstige generaties. In de Kerk Lichtenberg in Landgraaf, die recent trans- formeerde tot cultuurtempel, vindt bijvoorbeeld een concert plaatst. En het Clemensdomein in Brunssum verandert in een festivalterrein. Je kunt er een hapje eten bij foodtrucks en luisteren naar spannende verhalen over de heksen die er vroeger rondwaarden. In het Klooster Loreto in Simpelveld kun je terecht voor een rondleiding en in Abdij Rolduc in Kerkrade is er een prachtige tentoonstelling over leegstaand religieus erfgoed.

Nachtmystiek – Klooster Loreto

Krijg de unieke kans om Klooster Loreto in ander daglicht te bekijken tijdens de Nacht van het religieus erfgoed. Op deze locatie zijn verschillende programma’s te volgen. Ben je benieuwd naar gebeurtenissen in de nacht, het leven net buiten de kloostermuren of wil je zen naar buiten lopen? Kom dan zeker langs!

Lees meer

​​Kloosterverhalen – Clemensdomein

Op 26 maart wordt het Clemensdomein uitgeroepen tot meest spirituele plek in Nederland, iets wat je natuurlijk niet wilt missen! Grijp deze unieke kans om achter de verhalen achter het Clemensdomein en het Clemenspark te komen tijdens de Nacht van het religieus erfgoed.

Lees meer

Cultuurhuis Landgraaf

Tijdens de Nacht van het religieus erfgoed kun je het Cultuurhuis in Landgraaf bezoeken. Cultuurhuis Landgraaf heeft een mooi programma samengesteld gericht op de muziek zoals deze wordt beoefend in dit Cultuurhuis. Grijp deze unieke kans om dit indrukwekkende complex van binnen en buiten te ontdekken.

Lees meer

Parkstad Kerken in de kijker – Abdij Rolduc

Van 26 maart tot en met 10 april opent Kunstencentrum Signe, Heerlen deuren die anders gesloten blijven. Wil je meer zien van het culturele erfgoed van de parochies? In samenwerking met de Pentagoon Academie, Tongeren wordt in de kloostergangen van Abdij Rolduc een fototentoonstelling georganiseerd over kerken in Parkstad.

Lees meer

Onze Lieve Vrouw – Zorghuis

Delphinium is erg trots op de kleinschalige woon- zorgvoorziening, Zorghuis Onze Lieve Vrouw, die in 2019 is ontwikkeld en gerealiseerd op een bijzonder karakteristieke en unieke locatie: de voormalige kerk van Kunrade. Wil je meer te weten komen over de merkwaardige transformatie van de dag kapel van het Zorghuis? Kom dan zeker langs en ontdek wat er deze nacht te beleven is!

Lees meer