project 45

REUS VAN SCHIMMERT

Projecteigenaar: dhr. N. Eurelings
Status: In uitvoering
Projectpartner: Gemeente Beekdaelen

De eerste steen van de ’Reus van Schimmert’, zoals de watertoren in de volksmond wordt genoemd, werd in 1926 gelegd. De Reus staat op het hoogste punt van het plateau van Schimmert, 170 meter boven NAP. De watertoren werd tot 2014 door Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) gebruikt als drinkwaterreservoir en om voldoende druk op de waterleidingen in de omgeving te zetten. Nu is de watertoren in particulier eigendom. De huidige eigenaar behoudt het Rijksmonument voor de regio door er een nieuwe bestemming aan te geven.

De nieuwe bestemming van de watertoren in Schimmert combineert innovatie, educatie en beleving tot een voor bewoners en bezoekers aantrekkelijke attractie. Onder de naam ‘De Reusch’ wordt ondernemend invulling gegeven aan het monumentale gebouw. Het fundament van ‘De Reusch’ is gebouwd op de ambitie om gasten bewust te maken van de rijkheid van de bodem in de eigen omgeving.

‘De Reusch’ deelt kennis en stimuleert om bewust bezig te zijn met voeding. Weten waar het vandaan komt, en minstens zo belangrijk, samen de lokale productie ondersteunen en duurzaam bezig zijn voor het milieu. Dat is het grote verhaal dat ‘De Reusch’ gaat vertellen: het verhaal over de streek, de producenten die er werken en de producten die daaruit voortkomen. Zo stimuleert ‘De Reusch’ maatschappelijke samenhang en verbinding. Naar verwachting opent ‘De Reusch’ in 2021 haar deuren voor het publiek.

IBA heeft geadviseerd over de architectonische kwaliteit, het verbeteren van de toegankelijkheid en bijgedragen aan onderzoek naar de verduurzaming van het gebouw.

 

Meer weten over het project? Klik hier.

Ontvang onze nieuwsbrief

    Leave a Reply