Op zaterdag 2 april om 14.30 uur presenteren schrit_tmacher just dance!, gemeente Landgraaf en IBA Parkstad de bijzondere dansperformance Ballet Mécanique 2.0. De voorstelling vindt plaats onder aan de Wilhelminaberg in Landgraaf (voor de trappen).

De performance maakt deel uit van de 27e editie van het schrit_tmacher Festival, dat plaatsvindt van 8 maart tot en met 10 april 2022 in Heerlen, Kerkrade, Aken (D) en Eupen (B) en vijf weken lang de meest toonaangevende internationale hedendaagse dansvoorstellingen toont. Dit jaar presenteert het festival ook een uitgebreid dansprogramma in de openbare ruimte, genaamd ‘SIDEWALK Mens en Machine’. Dit programma verbindt op een verrassende en vernieuwende manier
dans, makers en live publiek met elkaar, op onverwachte locaties in de stad. De dansperformance ‘Ballet Mécanique 2.0.’ is een mooie spectaculaire verrassing, die tevens deel uitmaakt van de slotmanifestatie van het project ikgroenhet.

Ballet Mécanique 2.0.
In de dansperformance ‘Ballet Mécanique 2.0’ wordt de spanning tussen persoonlijke autonomie en willoze overgave aan ‘de systemen’ voor het voetlicht gebracht. Ballet Mécanique 2.0 vindt plaats in een ruimtelijke installatie van Maurer Architects die naar een Limburgs icoon, de koeltoren, en het mijnverleden van de Euregio verwijst. Deze ‘schone koeltoren’ symboliseert tegelijk het toekomstperspectief. De titel is ontleend aan het ‘Ballet Mécanique‘ dat schilder Fernand Léger en componist George Antheil in 1924 presenteerden op de ‘Ausstellung neuer Theatertechnik‘ in Wenen. Hun abstracte, dynamische constellatie was een dadaïstisch experiment dat uitdrukking gaf aan de hectiek van nieuwe technologische ontwikkelingen – ook toen al. De voorstelling is gratis te bezoeken, wees op tijd want vol=vol!

Uitvoerenden zijn onder anderen Bryndis Brynjolfsdottir, Mara Hulspas (choreografie), Maurer Architects (ruimtelijke installatie), Hugo Morales (compositie), Rob Birza (kostuums) en Karin Post (concept en eindregie). De performance wordt mede mogelijk gemaakt door onder anderen Scapino Ballet Rotterdam, WMC Kerkrade en VIA ZUID.

Over ikgroenhet
De dansperformance vindt plaats in het kader van het IBA Expojaar. Met de voorstelling wordt het IBA-project ikgroenhet in Landgraaf afgesloten. Ikgroenhet heeft tal van versteende voortuinen of tuinen vol grind of liefdeloze stukken openbare ruimte samen met bewoners omgevormd naar groene oases in de stedelijke leefomgeving. Ikgroenhet vergroent de buurt, verbindt burgers en zorgt voor sociale cohesie in de wijk.

X