Tentoonstelling Jan Stuyt trekt ruim 1000 bezoekers

 

De tentoonstelling Jan Stuyt, architect en stedenbouwer in Parkstad in Heerlen, heeft iets meer dan duizend bezoekers getrokken. De expositie in De Vondst (voormalige Stadsgalerij) opende op 29 oktober en sloot dit weekend. In december was de ruimte zes weken dicht vanwege Corona. Het gelijknamige boek is nagenoeg uitverkocht.

Jan Stuyt (1868-1934) is van grote waarde geweest voor de regio Heerlen. Hij was de eerste die hier gedachten over stedenbouw deels kon realiseren. Van zijn hand zijn beeldbepalende gebouwen als de Vroedvrouwenschool en de Ambachtsschool, tal van villa’s aan de Molenberglaan en arbeiderswijken als Molenberg, Slak & Horst in Hoensbroek, de Oude Egge in Brunssum en Laurentiusplein/Teneleweg in Voerendaal. Alhoewel hij als kerkbouwer te boek staat, bouwde hij er maar één in Zuid-Limburg: De Corneliuskerk in Heerlerheide.

Onder de bezoekers waren liefst drie kleinkinderen (Jan, Lodewijk en Paul) van de architect en tal van (oud) bewoners van zijn woningen. Stuyt bouwde meer dan 3000 woningen in Parkstad, twee derde daarvan is afgebroken. In de marge van de tentoonstelling werd veel gesproken over het lot van de honderd woningen in Slak & Horst, ook wel De Eerste Stap genoemd, in Hoensbroek.

Vormgever Marcel van der Heyden die de tentoonstelling realiseerde, spreekt van een succesvol project. ‘Ik wilde de tentoonstelling toegankelijk maken voor gewone mensen, dus ook voor de bewoners van de zogenaamde kolonieën van Jan Stuyt. Het publiek was zeer gemêleerd dus daar ben ik heel tevreden over. Ik las in de krant laatst dat in Heerlen 46 panden zijn bestempeld tot monument. Een daarvan was van ‘de bekende architect’ Jan Stuyt. Die eer steken wij graag in onze zak. Ik denk dat Jan Stuyt wel enig eerherstel heeft gekregen want bij zijn overlijden werd er zeer zuinig over zijn werk gedaan.’

Vrijwilliger van het eerste uur Peter Soudant zag regelmatig mensen emotioneel worden bij de foto’s van Klaus Tummers in de expositie. ‘Er was een mevrouw die in tranen uitbarstte bij het zien van haar ouderlijk huis aan de Molenberglaan. Een week later kwam ze nog een keer terug met een vriendin.’

Voormalig stadshistoricus Roelof Braad verzorgde gedurende de tentoonstellingen een lezing en fietstochten langs gebouwen van Stuyt. Ook voormalig stadsbouwmeester Ton van Mastrigt verzorgde, in samenwerking met de Vrienden van Schunck meerdere rondleidingen.

Foto: de laatste bezoekers: Pauline en Jan Jansen (92) uit Heerlen.

Deze tentoonstelling en publicatie zijn mede mogelijk gemaakt door IBA, de Gemeente Heerlen en de Stichting Behoud Mijnhistorie.

X