Tanja Ritterbex aan de slag met landmark ‘De Ritterbecher’

8 mei 2020

Komende week start kunstenares Tanja Ritterbex (uitgewaaierd over de wereld maar oorspronkelijk uit Bocholtz) met haar kunstwerk bij het viaduct op de Bocholtzerweg. Gemeente Simpelveld had iedereen graag uitgenodigd om zelf te komen kijken hoe Tanja daar aan het werk is. Maar dat is vanwege de coronacrisis niet mogelijk. Daarom heeft de gemeente een film laten maken waarin ze u meer vertelt over Tanja en wat ze bij het viaduct gaat creëren.

Tanja Ritterbex wordt door Stijn Huijts, directeur van het Bonnefantenmuseum, in de film omschreven als een gedreven en gepassioneerde kunstenaar. Een jong talent die haar sporen heeft verdiend, veel ervaring heeft opgedaan en dat nu graag weer terug geeft aan de plek waar ze vandaan komt. Ook voormalig huisarts Jo Crutzen komt aan het woord in de film. Hij vindt het fantastisch dat ‘een maedje van os’ de mogelijkheid heeft gekregen om zo’n kunstwerk te realiseren. Stijn Huijts onderstreept dat nog eens met de bevestiging dat het heel speciaal is dat Tanja nu iets in haar eigen geboortestreek maakt en vindt het een felicitatie waard aan onze gemeenschap.

Steun van IBA Parkstad
Voor het maken van het kunstwerk stelt IBA Parkstad een budget van €100.000 beschikbaar. Algemeen directeur van IBA, Mathea Severeijns zegt daarover: “Het doel van IBA is het versterken van de economische structuur. We willen de regio op de kaart zetten. Dat doen we door samenhangende projecten neer te zetten, die allemaal samen deze regio versterken.”

Gemeente Simpelveld heeft de afgelopen jaren, samen met ondernemers, van alles gedaan om het Romeins verleden van deze streek zichtbaar en tastbaar te maken. Met mooie informatieborden, de app ViaBelgica, ezelwandelingen door de Romeinse vallei, een tentoonstelling in de voormalige bibliotheek en een geweldige virtuele ervaring in een Romeinse villa. En er zitten nog meer plannen in het vat.

Met de Romeinse vaas, een zogenoemde ‘landmark’ die later dit jaar wordt geplaatst, willen we onze trots uitdragen. Trots op de streek waar we wonen. Waar zoveel prachtige pareltjes te zien zijn, maar waar bezoekers en toeristen soms achteloos voorbij rijden. Wethouder Hub Hodinius: “U kent allemaal dat gevoel wel als u tijdens de vakantie een onverwachte afslag neemt en uit de auto stapt voor een wandeling: ‘ik wist niet dat het hier zo mooi is’. Wij hopen dat het kunstwerk van Tanja mensen nieuwsgierig maakt. Dat ze bij een bezoek aan het Heuvelland de afslag naar Simpelveld en Bocholtz nemen om te ontdekken hoe mooi onze gemeente is.”

De film over het kunstwerk van Tanja Ritterbex is hier te zien.

X