Stadmaakjournaal 2020

28 december 2020

 

Het 24-uur-Stadmaken programma is verplaatst naar 9 en 10 april. Om het momentum en enthousiasme voor het programma vast te houden, is besloten om nu wel al een Stadmaakjournaal te maken. Dit journaal wordt online uitgezonden op de oorspronkelijke datum (28 december 18:00 uur) via https://www.cultura-nova.nl/

Dit Stadmaakjournaal is een verkorte weerspiegeling van het geplande 24-uur-programma. In onze studio in Theater Heerlen komen deelnemers, van het oorspronkelijke programma, langs om in gesprek te gaan over hoe zij bezig zijn met Stadmaken; als actieve burger of als kunstenaar, theatermaker, architect, ondernemer of bestuurder. Ieder wordt uitgedaagd om in enkele minuten een stelling, vraag of discussiepunt over onze regio met de kijkers te delen.

Programma Stadmaakjournaal:

Er zijn een tweetal culturele interventies die dwars door het programma heen gaan: drummer Geert Roelofs en operazangeres Fenna Ograjensek die speciaal voor deze gelegenheid een duo vormen. Laat je verrassen door deze bijzondere combinatie! Ook is Nina Willems aanwezig, zij zal namens PANDA Collectief het gedicht ‘in de nacht doen we niets’ voordragen. Speciaal geschreven voor het Stadmaakjournaal.

Mathea Severeijns, directeur IBA Parkstad. IBA Parkstad is samen met het Ministerie van BZK, festival Cultura Nova, de Gemeente Heerlen, Stadsregio Parkstad én ontzettend veel burgerinitiatieven dit project gestart in 2019. Mathea vertelt: wat is Stadmaken nou eigenlijk?

Michel Huisman, cultureel entrepreneur en kunstenaar is bedenker en ontwerper van het Maanklwartier. Voor hem geldt: Werken aan de stad als levenskunst. In het Stadmaakjournaal neemt hij ons mee, een reis door de geschiedenis die eindigt in de toekomst. Wat staat er allemaal te gebeuren? Hoe ziet Heerlen er over 10 jaar uit?

Jop Delheij, een jonge curator van het kunstenaarscollectief ‘PAND. ‘PAND heeft als doel om de Heerlense binnenstad d.m.v. kunst en cultuur te boosten. Jop vertelt over hoe dit in zijn werk gaat én welke rol je zelf kunt nemen in de ontwikkeling van Heerlen.

Anya Niewierra, directeur van Visit Zuid-Limburg, zij vertelt ons meer over de krachten van de regio Zuid-Limburg. Volgens haar is niet alleen het landschap, maar ook de cultuur nergens anders in Nederland zo levendig als hier. Anya neemt je mee naar 2021. Wat is het perspectief?

Jos Reinders, lid van de Stadstuin Heerlen. Stadstuin Heerlen-Centrum is een initiatief van een groep bewoners uit Heerlen en Parkstad. Het idee: een tijdelijke groene oase realiseren op het terrein van Schinkel-Zuid. Jos Reinders vertelt je meer over hoe dit in zijn werk gaat.

Abiola Allison namens Stichting de Vrolijkheid in Heerlen. De Vrolijkheid Heerlen brings you an art exhibition by the young people, for the young people living at the AZC Heerlen. Abiola talks about the strength of working together.

Arian Winterink namens C-proof. We interviewen Arian over een voormalige sanitairfabriek op Molenberg die voor C-proof wordt omgetoverd tot een interactieve kunstexpositie. Hoe is dit idee ontstaan?

Christina Krampe namens Geländefahrrad Aachen. Geländefahrrad Aachen heeft een succesvolle samenwerking met MTB club Discovery uit Heerlen. Christina vertelt je meer over grensoverschrijdend samenwerken, wat zijn de succesfactoren?

Peter Bertholet, directeur Stadsregio Parkstad Limburg. Parkstad heeft een Regiodeal met het Rijk. Een regiodeal? Wat is dat eigenlijk en wat betekent dat voor Parkstad? Peter Bertholet legt het uit!

Tom Swart, Intro in Situ is al vijfendertig jaar hét productiehuis voor hedendaagse muziek en klankkunst, Tom vertelt over de invloed van Corona op de geplande activiteiten en het vervolg daarvan.

Lieke Benders, Hoge Fronten presenteert STIL.de toekomst. Een theatrale tour in je eentje rond het Burgemeester van Grunsvenplein. Lieke vertelt je meer.

Tot zover het programma!

X