26

HogerOp Heerlerbaan

Projecteigenaar: Stichting Weller Wonen
Looptijd: tot 2019

Het project HogerOp Heerlerbaan omvat de grootschalige renovatie van vier van de zeven hoogbouwflats op de Heerlerbaan. In totaal 500 woningen worden op innovatieve wijze gerenoveerd en verduurzaamd. Het project levert door gebiedsgericht werken een bijdrage aan wonen, welzijn en zorg in dit Heerlense stadsdeel. Op integrale wijze is een innovatief plan ontwikkeld dat drie hoofdcomponenten telt. Zorgconcepten, duurzaamheid én ruimtelijke kwaliteit. Ruimtelijk worden de flats verbeterd door enkele stedenbouwkundige ingrepen, terwijl uitstraling en duurzaamheid worden verbeterd door de transformatie van de blokken. Tenslotte geeft een nieuw wijkpunt een duidelijk sociaal karakter aan het project, zorg en ontmoetingen worden in dit gemeenschapshuis gefaciliteerd. De aanpak beoogt de ouder wordende burger een stapje hogerop in hun wooncarrière te bieden en daarbij de eigen vertrouwde omgeving levensloopbestendig te maken.

Bij de transformatie van de flats worden de plinten van de gebouwen (de ruimtes op de begane grond) geopend. Gemeenschappelijke functies zullen hier een plek vinden en het straatbeeld verlevendigen. De buitenkant van het gebouw wordt zodanig aangepakt dat bewoners en bezoekers het exterieur ervaren als een nieuwe en uitnodigende omgeving.

Met het oog op duurzaamheid worden een aantal maatregelen in de buitenschil doorgevoerd: extra isolatie en HR++ beglazing. Het dak wordt geïsoleerd in combinatie met het plaatsen van zonnecollectoren.

IBA heeft het onderzoek naar behoeften van bewoners om slimme technieken in te zetten voor zorg, welzijn en sociale interactie mee uitgevoerd. Gebleken is dat er behoefte is aan domotica en dat dat technisch mogelijk is. Ook is er de wens om een glasvezelnetwerk aan te leggen. Daarnaast brengt IBA kennis en expertise in op het gebied van duurzaamheid.

Er is ook op kunstzinnige wijze gewerkt aan een kwalitatief betere uitstraling van de omgeving. Aan de buitenzijde van één van de flats is een iconische mural (muurschildering) van Hendrik Beikirch aangebracht. Mogelijk komen hierop nog meer murals.

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen