Livestream 24-uur-stadmaken

25 november 2020

 

STADMAAKWEEK

Hoe voegen we – mentale en fysieke – ruimte toe aan de Heerlense binnenstad en wat betekent dat voor de regio Parkstad? De oproep van de STADMAAKWEEK is om de mentale ruimte te vergroten door elkaar te blijven ontmoeten en zo nodig de culturele ruimte, de soft space, te benutten om het echte gesprek met elkaar te voeren. Ook, of misschien juist, in deze moeilijke tijden.

In de zomer van 2019 werd tijdens Cultura Nova een eerste Stadmaakweek georganiseerd. Er werd een ontmoetingsplek ingericht op Schinkel Zuid, een tijdelijk leegstaand gebied in Heerlen-Centrum. De week heeft ruimte en inspiratie geboden voor verschillende activiteiten. Stadmakers, ondernemers, maatschappelijke organisaties, bewoners, kunstenaars en overheden: Iedereen was welkom! [web] Je kunt de Stadmaakkrant 2019 terug lezen: hier

Tijdens de wintereditie van Cultura Nova 2020 vindt het livestream-evenement 24-uur-stadmaken plaats. Het evenement start op maandag 28 december om 18.00 uur en eindigt op dinsdag 29 december om 18.00 uur. Diverse partners brengen tijdens de 24-uur livestream mensen met verschillende achtergronden met elkaar in contact. Ter inspiratie en om de dialoog met elkaar aan te gaan over samen Stadmaken: live vanuit een Pop-Up-Studio in het IBA-pand aan de Promenade in Heerlen-centrum. Deelnemers zijn onder andere: de Stadstuin, IBE, in2YourPlace, Intro in Situ, Stichting de Vrolijkheid, Stichting Street Art, Four Feet Nine, ‘PAND, Collectief PANDA, Neimed, het Ministerie van BZK, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Frisse Wind en IBA Parkstad.

Tijdens deze 24 uur worden gesprekken gevoerd, discussies aangewakkerd en verhalen verteld. Het programma draait om één ding: stadmaken oftewel “Hoe voegen we – mentale en fysieke – ruimte toe aan de Heerlense binnenstad en wat betekent dat voor de regio Parkstad?“ De gesprekken zijn breed ingestoken met een mix tussen bewoners, jongeren, ouderen, ondernemers, lokale experts, ambtenaren, nationale en internationale experts.

Het zou echter geen Cultura Nova evenement zijn als er geen culturele interventies zijn. Tussen alle gesprekken is er een breed aanbod aan spoken word, hiphop, theater en StreetArt.

De livestream is voor iedereen gratis toegankelijk en soms zelfs interactief. Wil jij erbij zijn? Noteer maandag 28 december 18.00 uur t/m dinsdag 29 december om 18.00 uur in je agenda en houd de website van Cultura Nova in de gaten voor updates van het exacte programma.

De STADMAAKWEEK brengt mensen bij elkaar die zich verbonden voelen met de toekomst van onze stad en streek. Er wordt vanuit allerlei gezichtshoeken gesproken over de leefomgeving en wat dat betekent voor het lokale, regionale en landelijk beleid. Gedurende het hele festival Cultura Nova vinden tal van activiteiten plaats in het kader van de Stadmaakweek. Check daarvoor de brochure en de website van Cultura Nova.

Het livestream-evenement 24-uur-Stadmaken en de STADMAAKWEEK zijn initiatieven van het Ministerie van BZK, provincie Limburg, IBA Parkstad, Frisse Wind, Gemeente Heerlen, Parkstad Limburg en festival Cultura Nova.

X