PERSBERICHT

Leisure Lane wordt Parkstadroute
Bouwwerkzaamheden gestart in Beekdaelen en Heerlen

6 oktober 2022

De ‘Parkstadroute’ is de nieuwe naam voor de recreatieve fiets- en wandelroute door Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Landgraaf, Kerkrade en Simpelveld. De naam werd onthuld tijdens een officiële bouwstarthandeling in Beekdaelen. De projectpartners zijn blij dat nu de werkzaamheden buiten zichtbaar zijn, er een definitieve naam is gekozen. De route van zo’n 34 kilometer door Parkstad laat zien wat de regio te bieden heeft en knoopt tal van bijzondere bezienswaardigheden, culturele pareltjes en natuurschoon aan elkaar. Ook sluit de naam Parkstadroute aan bij de lopende campagne ‘Dit is Parkstad’ van Visit Zuid-Limburg.

Aannemer Heijmans is inmiddels gestart met de uitvoering. De komende weken worden het tracé in Beekdaelen en het gedeelte aan de Heideveldweg in Heerlen aangelegd. Later in het najaar start ook de bouw van de fietsbruggen in Heerlen en Landgraaf. De overige delen zijn in 2023 aan de beurt. Leisure Lane was een werktitel. Met de start van de aanleg van het tracé wordt een nieuwe fase ingeluid in het project. Daar hoort ook een nieuwe naam bij.

Aansluiting complete toeristische aanbod
In de zoektocht naar een nieuwe naam is de expertise van Visit Zuid-Limburg ingeschakeld. Er is gekozen voor een koppeling met de lopende (euregionale) campagne ‘Dit is Parkstad’. De campagne vertelt het verhaal van de regio aan de hand van vijf dominante tijdsperioden: Romeins Knooppunt, Ridders en Rovers, Mijntijd, Transitiejaren en Nieuw Elan. Perioden die het gebied hebben gevormd tot wat het nu is. En ook in de Parkstadroute spelen deze tijdsperioden een prominente rol. Zo gaat men onder meer over oude mijnsporen en langs tal van bezienswaardigheden waaronder meerdere kastelen. De Parkstadroute wordt onderdeel van het complete toeristisch recreatieve aanbod van Parkstad.

Over de Parkstadroute
De Parkstadroute is een IBA-sleutelproject en wordt gerealiseerd door IBA Parkstad, Provincie Limburg en de gemeenten Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf en Simpelveld. De route die dwars door Parkstad loopt is niet alleen bedoeld voor recreatief verkeer, maar ook voor woon-werkverkeer. Gekenmerkt door een unieke uitstraling van het wegdek is het landschap en de cultuur in de regio te beleven.

X