Regiopolitan Parkstad

Digitaal Symposium
Donderdag 14 oktober 2021 | 9u-13u
Voertaal is Engels
Toegang is gratis
Registreer hier

NL / EN

IBA Parkstad trapt de dialoog over ‘Regiopolitan Parkstad’ af met een digitaal symposium. Onder meer Thomas Sieverts (DU) en Dirk Sijmons (NL) verzorgen keynotes waarin ze hun visie op dit onderwerp delen.

Parkstad is een treffend voorbeeld van een regiopolitan area: een regio waar de scheiding tussen stad en ruraal niet altijd voelbaar is; het één loopt vaak naadloos over in het ander. In tegenstelling tot de grotere metropool, die centraal bestuurd wordt en sterk gericht is op het centrum, kenmerkt een regiopolitan area zich door een gedecentraliseerde economische en administratieve structuur. Tegelijkertijd heeft de regiopolitan area met de uitdagingen van een echte metropool te maken.
Naar schatting woont het merendeel van de EU-burgers in een regiopolitan area. Het gebrek aan belangstelling van architecten en stedenbouwers voor dit onderwerp is dan ook opmerkelijk.

Het digitale symposium op donderdag 14 oktober 2021 fungeert als steppingstone voor de 2-daagse conferentie die in mei 2022 zal plaatsvinden. Het thema ‘regiopolitan areas’ wordt nader verkend aan de hand van aansprekende keynotes, thematische miniconferenties en fietssafari’s door Regiopolis Parkstad.

Programma

9:00u Welkom door Mathea Severeijns
9:05u Opening door staatssecretarissen Anne Katrin Bohle (DU) en Raymond Knops (NL)
FRAMING REGIOPOLITAN PARKSTAD
9:15u Keynote I door Thomas Sieverts
9:45u Keynote II door Dirk Sijmons
10:15u Korte pauze
MEET THE REGIOPOLITANS
10:30u Keynote III door Mathea Severeijns
11:00u Parallel sessie I
Manifesta Genk (BE)
Floriade Venlo (NL)
11:30u Parallel sessie II
Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018
Landschapstriennale Brabant
12:00u Reflectie
12:15u Afsluiting door Mathea Severeijns
12:30u Einde

Over de sprekers

Thomas Sieverts
Thomas Sieverts (1934) is een Duits architect en stedenbouwkundige. In 1997 publiceerde hij ‘Zwischenstadt’. Van 1989 tot 1994 was hij wetenschappelijk directeur bij IBA Emscher Parkstad.

Dirk Sijmons
Dirk Sijmons (1949) studeerde Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft en is een van de drie grondleggers van H+N+S Landschapsarchitecten. Sijmons ontving in 2002 de Rotterdam Maaskantprijs. In 2004 werd hij door de minister van LNV benoemd tot Rijksadviseur voor het Landschap.

Mathea Severeijns
Mathea Severeijns (1970) is planoloog en werkte bij verschillende bureaus en overheidsorganisaties. Sinds 2019 is Mathea directeur bij IBA Parkstad.