‹ Terug naar de kalender

Francine Houben over het Heerlense Stadskantoor

Heerlen bouwt aan een duurzame toekomst! De realisatie van IBA Project 4: ‘Stadskantoor’ is daar een onderdeel van. Het nieuwe pand is ontworpen door Mecanoo en vormt nu samen met het bestaande Raadhuis een eigenzinnige en opvallende verschijning. Veel lucht, licht en vooral fraaie doorzichten verbinden het nieuwe Stadskantoor op een aantrekkelijke manier met de stad en haar inwoners.

In het kader van het IBA Expojaar organiseert IBA Parkstad samen met Gemeente Heerlen en Mecanoo Architecten een lezing over het Heerlense Stadskantoor op 29 mei 2022. Tijdens deze lezing neemt ontwerper Francine Houben je mee in de gedachtegang en de karakteristieken van het nieuwe pand. Aansluitend vindt er een rondleiding plaats door partner-architect Luuk van Wijlick. Zo kun je op interactieve wijze kennis maken met de nieuwe aanwinst voor het stadscentrum van Heerlen. Iedereen is van harte uitgenodigd!

Over Francine Houben

Francine Houben (Sittard, 1955) groeide op in Heerlen. Ze is oprichter en creatief directeur van Mecanoo architecten. Met haar bureau brengt ze stedenbouw, landschap, architectuur, restauratie en interieur op een coherente manier samen. Het oeuvre is breed: huizen, kantoren, scholen en complete woonwijken, theaters, bibliotheken en wolkenkrabbers, parken, pleinen en snelwegen, steden, polders en Randstad, hotels, bibliotheken, musea, zorginstellingen en zelfs een kapel.

Ieder ontwerp begint met observeren: van mensen, van de plek, de cultuur en het klimaat. In combinatie met de analyse van gebruikersbehoeften en maatschappelijke ontwikkelingen, vormt dit het uitgangspunt voor integrale ontwerpen op ieder schaalniveau. Het doel is onvergetelijke ruimtes te realiseren die aansluiten op de behoeften van nu, maar ook anticiperen op (on)voorspelbare veranderingen.

Francine Houben was hoogleraar mobiliteitsesthetiek aan de TU Delft en doceerde aan de universiteiten van zowel Yale als Harvard. In 2015 reikte Koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs aan haar uit voor haar gehele oeuvre. Ook ontving ze eredoctoraten van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Mons.

Francine Houben

Francine Houben

Reserveer voor de lezing

Zondag 29 mei 2022

Tijd: 13:30 uur & 15.00 uur (2 lezingen)
Locatie: Stadskantoor Heerlen
Toegang: Gratis, reservering vereist

Beschikbare mogelijkheden op 29 mei 2022

  13:30 – 14:300 plekken beschikbaar
  15:00 – 16:000 plekken beschikbaar