ikgroenhet groeit door!

Het project ikgroenhet is erop gericht Parkstad Limburg groener en gezonder te maken. Om dit te bereiken willen we samen met bewoners meer dan 200 plekken in de regio vergroenen. Ikgroenhet is een samenwerkingsverband van de gemeenten Landgraaf en Heerlen, de woningstichtingen Wonen Limburg en HEEMwonen, de Provincie Limburg en IBA Parkstad, Bureau Verbeek en Jadoen.

Ikgroenhet is een sociaal project, dat allerlei vormen van contact wil stimuleren. De coronacrisis en de bijbehorende maatregelen hebben dit lange tijd heel moeilijk gemaakt. Gelukkig konden we op zaterdag 5 juni weer een ikgroenhet-plantdag organiseren. In de Landgraafse buurten Abdissenbosch, Namiddagse Driessen en Parkheide hebben we 25 plekken aangepakt. De doelstelling van 200 plekken komt daarmee zo langzamerhand in zicht. Meer dan 600 unieke vrijwilligers (jong en oud) hebben inmiddels meegeholpen om deze doelstelling te bereiken.

Op 26 juni organiseren we een inhaal-plantdag in de Landgraafse wijken Nieuwenhagen en Ubach over Worms. Inwoners die niet eerder konden deelnemen krijgen nu alsnog de kans. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Vervolgens gaan we op 11 september in Kerkrade aan de slag. Daarna organiseren we op 16 oktober een grote eindmanifestatie voor alle deelnemers aan het project. Dit wordt een combinatie van het aanplanten van vele meters nieuw groen en van gezellig samen eten om de ervaringen met de groene tuinen en het leven in het algemeen onderling uit te wisselen.

De eindstreep komt dus in zicht. Toch groeit ikgroenhet verder. Zo heeft de gemeente Kerkrade besloten om zich aan te sluiten bij het project. De gemeente en Wonen Limburg werken nu samen aan de vergroening van Kerkrade. Ook zijn we in gesprek met de gemeente Valkenburg aan de Geul over deelname.

Het succes van ikgroenhet blijft niet onopgemerkt. Zo heeft de landelijke Stichting Steenbreek ikgroenhet genomineerd voor de Steenbreektrofee. Uit 28 inzendingen koos de Stichting 7 genomineerden, waaronder ikgroenhet. In september horen we of we gewonnen hebben.

Vergroenen is belangrijker dan ooit. Het helpt tegen verhitting en waterproblemen, het is goed voor mens en dier, het brengt mensen samen en het maakt dat ze zich thuis voelen in hun buurt. ikgroenhet is er trots op dat het hier, samen met de inwoners van Parkstad Limburg, aan kan bijdragen.

X