Persbericht

Nieuwe fototentoonstelling brengt regio na mijnsluiting in beeld

9 november 2021, Heerlen/Amsterdam – Toen de Mijnen verdwenen is de titel van een nieuwe fototentoonstelling die op 1 december wordt geopend in de Geleenstraat 16 in Heerlen (tegenover Quatro Cinema). Het is een project van de Amsterdamse fotograaf Wouter Zaalberg in samenwerking met het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Met steun van IBA Parkstad is er een tentoonstelling gerealiseerd die, vanaf woensdagmiddag 1 december, gratis te bezoeken is.

In de fototentoonstelling Toen de Mijnen verdwenen laat fotograaf Wouter Zaalberg zien hoe de streek is veranderd sinds en door de mijnsluiting. Het is een geschiedenis van Heerlen en omstreken, verteld via indringende portretten, landschappen en stillevens. Zaalberg schoot in een periode van twee jaar ruim tweehonderd beelden in de Mijnstreek. Een selectie van zestig foto’s wordt, verdeeld over vier verdiepingen, van 1 december 2021 t/m 13 februari 2022 tentoongesteld in het winkelpand in de Geleenstraat nummer 16 in Heerlen-centrum. De tentoonstelling is onderdeel van het Expojaar IBA Parkstad.

Toen de Mijnen verdwenen veranderde plotseling alles in de voormalige Mijnstreek. De sluiting sloeg een gat in de welvaart en in de trots van veel bewoners van de regio. Heerlen, een stad waar alles draaide om het zwarte goud, moest zichzelf opnieuw uitvinden. Dat gebeurde met horten en stoten en met een flinke portie tegenslag. De transformatie van Heerlen, en de rol die de geschiedenis speelt in de zoektocht naar haar identiteit, is het centrale thema van de tentoonstelling.

Zaalberg kwam twee jaar geleden naar Heerlen en ontdekte het verhaal van de streek en viel daarbij van de ene verbazing in de andere. Wat voor bewoners heel normaal, maar eigenlijk heel bijzonder is, zie je in deze tentoonstelling door andere ogen in de indrukwekkende beelden van Zaalberg.

 

Wouter Zaalberg, Toen de Mijnen verdwenen, een foto-expositie door de recente geschiedenis van Heerlen, in samenwerking met het Nederlands Mijnmuseum en IBA Parkstad. Vanaf woensdag 1 december 2021 t/m 13 februari 2022, Geleenstraat 16 in Heerlen. Toegang is gratis. De tentoonstelling is deels toegankelijk voor mensen in een rolstoel (er is een fotoboek beschikbaar met foto’s die voor rolstoelgebruikers niet te bezichtigen zijn). 

Tentoonstelling Toen de mijnen verdwenen
X