Route B | Toeristische bestemmingen

Tijdens de bustocht en ter plekke krijgt u per locatie informatie over de gehele ontwikkeling. Na afloop van de bustocht ontvangt iedere deelnemer gratis het boek “De 500 mooiste plekken van Parkstad”.

Terug naar de vorige pagina

Gebiedsontwikkeling Thull, Beekdaelen

Het gebied rond Thull, Mulderplas en omgeving – met de Alfa Brouwerij als centrale spil – is herontwikkeld. Alfa heeft een brasserie en proeflokaal ingericht die passen bij de brouwerij en die vorm geven aan de toekomst van het gebied. Door de integrale gebiedsontwikkeling is een herkenbare (recreatieve) plek ontstaan. Daarbij wordt een verbinding gemaakt met de Mulderplas, de Geleenbeek (brug) en met het oude mijnspoor richting het centraal plateau. Het gebied is verbonden met deParkstad Route en de Beekdaelenroute, beide verbindingen voor langzaam verkeer.

Rondje Groeves, Heerlen

Regio Parkstad kent een rijke historie van mijnbouw, zowel boven- als ondergronds. Sinds begin 20e eeuw vindt in de streek zilverzandwinning plaats. Rondje Groeves toont de gefaseerde transformatie van de zilverzandgroeves tot natuur en recreatie, waarbij een rijke historie van mijnbouw en delfstoffenwinning wordt geïllustreerd. Vanwege de ontgrondingsactiviteiten zijn het overwegend naar binnen gekeerde en afgesloten gebieden, terwijl de aaneenschakeling van groeves juist een belangrijk overgangsgebied tussen de stad en de natuur vormt.

Ontdek een uniek stukje Parkstad en maak kennis met een  8 km lange wandel- of fietsroute!

Wilhelminaberg, Landgraaf

Het meest letterlijke hoogtepunt van Landgraaf is de Wilhelminaberg. De berg is van heinde en verre zichtbaar vanuit Parkstad en daarbuiten.De beboste hellingen waren echter niet altijd zo groen. Deze kunstmatige berg is namelijk ontstaan uit mijnsteen, een onvermijdelijk bijproduct van de kolenwinning, afkomstig van Staatsmijn Wilhelmina.

Na de mijnsluitingen heeft de berg een recreatieve invulling gekregen. Bovenop de westflank rust de grootste indoor skipiste in Europa. Daarnaast ligt de langste openlucht trap van Nederland. Dagelijks beklimmen honderden mensen de 508 treden naar de top en hebben zij vanaf 225 meter boven NAP een schitterend uitzicht over de Euregio.

De Wilhelminaberg is een belangrijke, iconische plek in Parkstad. Een lichtkunstwerk op de top markeert deze belangrijke plek in Parkstad Limburg.