Expositie Stad

Datum: januari 2021
Locatie: IBA Informatiecentrum, Promenade 14 te Heerlen

Een expositie die leerzaam is en interactief. Leer de stad en haar uitdagingen kennen. Beleef uit de eerste hand hoe stedelijk Parkstad gereed voor de toekomst wordt gemaakt. Je kunt een quiz doen, je beeld van een vitaler Parkstad tekenen, experimenteren met de spoorlijn van de ZLSM en een reusachtige maquette van de Heerlense binnenstad bestuderen. In het IBA Informatiecentrum kan het allemaal in een gratis toegankelijke expositie.

IBA Parkstad heeft vijftig projecten en probeert daarmee de regio te verbeteren. Van die projecten ligt een flink aantal in het stedelijk gebied. Daar liggen allerlei opgaven. In een expositie in het IBA Informatiecentrum laten we een selectie van die projecten zien aan de hand van deze opgaven.

Leegstand in de binnenstad: het winkelen op internet maakt het de binnensteden van Nederland niet makkelijk. De coronacrisis maakt dit nog erger, zeker ook door de langdurige sluiting van de horeca. Er is grote leegstand. Dit beperkt zich niet alleen tot detailhandel en horeca maar ook de kantoren vallen leeg.

In Heerlen zien we deze negatieve ontwikkelingen ook heel duidelijk. Maar er wordt ook gewerkt aan oplossingen: meer cultuur en erfgoed, slopen van winkel- en kantoormeters, meer groen, meer woningen en meer beleving. IBA draagt daaraan bij op vele plekken: de Royal, de Nieuwe Nor, Schinkel, Van Grunsvenplein en het Romeins kwartier.

Wijkenaanpak: in Brunssum wordt een mijnkolonie weer in ere hersteld met het vervangen van eentonige portiekflats door huizen met voortuintjes. De openbare ruimte wordt groen en prettig om in te vertoeven. Dat allemaal op een duurzame wijze waarbij sloopmateriaal opnieuw wordt ingezet (het zogeheten circulair bouwen). 

Vitaliteit voor de regio: Parkstad voert alle negatieve lijstjes rond gezondheid en beweging aan. In Kerkrade wordt met het bouwen van Vie (voorheen Center Court) geprobeerd deze negatieve trend te doorbreken en te keren. In Vie wordt mensen de gelegenheid gegeven tot beweging zowel in een zwembad als in een groene buitenomgeving. Daarnaast werken alle partijen rond vitaliteit in Parkstad samen in een innovatiehub. Want doen is belangrijk maar onderzoek is ook nodig om de regio de goede kant op te kunnen sturen.

Stedelijk op het platteland: het klinkt misschien vreemd maar de principes van de stad kunnen ook landen op het platteland. In Simpelveld wordt de industriële omgeving van een van de oudste spoorlijnen van Nederland opnieuw ingericht. Zo komt de ZLSM beter tot zijn recht en krijgt het erfgoed van Parkstad weer een glansrol.

Ontvang onze nieuwsbrief