Expositie IBA informatiecentrum: stedenbouw

IBA Parkstad werkt al jaren met een set aan thema’s: stad, erfgoed, duurzaamheid, landschap en mensen. Op basis van deze thema’s zijn de vijftig IBA projecten geselecteerd en gecategoriseerd. Na de succesvolle tentoonstelling over circulair bouwen en duurzaamheid die na een drukbezochte week op de Dutch Design Week in Heerlen stond, komt nu het thema stedenbouw aan bod. Van 28 december tot en met juni 2021 zal deze tentoonstelling gratis toegankelijk zijn in het IBA Informatiecentrum.

In deze tentoonstelling zullen we vier grote projecten van IBA Parkstad centraal stellen. Zie hoe het centrum van Heerlen transformeert door in alle windstreken de leegstand aan te pakken en te verruilen voor dynamiek en reuring: wonen en groen bij het theater, een nieuwe muziekzaal bij de Nieuwe Nor, zichtbaar Romeins erfgoed en nieuwe musea in het Romeins Kwartier bij het Stadhuis waarnaast een nieuw stadskantoor van architecte Francine Houben verrijst en een nieuw leven voor de monumentale Royal met een sterk filmhuis ernaast. We lichten dit toe met de verhalen achter de projecten en een grote maquette.

In Kerkrade wordt een nieuw regionaal gezondheidscentrum uit de grond gestampt, Vie (voorheen Center Court). We laten zien hoe belangrijk beweging is voor deze regio met zijn grote gezondheidsproblemen en we zetten u natuurlijk zelf ook in beweging. In Treebeek wordt een deel van de wijk verduurzaamd en de openbare ruimte vergroend. Hoor de verhalen van de bewoners en beleef zo de hernieuwde bloei van deze mijnkolonie. Maar stedenbouw beperkt zich paradoxaal gezien niet tot de stad. In Simpelveld wordt de industriële setting van het mijnspoor, de ZLSM, opnieuw ingericht. Zie hier de dilemma’s van stedenbouw in een gebied van flora en fauna om zo recht te doen aan de natuur en aan het verleden.

Fotogallerij