Foto-expo: Toen de Mijnen verdwenen

Een reprise van de foto-expo: Toen de Mijnen verdwenen

Dialoog tussen heden en verleden

Datum: 29 maart t/m 13 mei 2022
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur
Locatie: IBA Informatiecentrum, Promenade 14, Heerlen

In de foto-expo: Toen de Mijnen verdwenen laat fotograaf Wouter Zaalberg zien hoe de streek is veranderd sinds en door de mijnsluiting. Het is een geschiedenis van Heerlen en omstreken, verteld via indringende portretten, landschappen en stillevens. Zaalberg schoot in een periode van twee jaar ruim tweehonderd beelden in de Mijnstreek. De tentoonstelling is onderdeel van het Expojaar IBA Parkstad.

Toen de Mijnen verdwenen veranderde plotseling alles in de voormalige Mijnstreek. De sluiting sloeg een gat in de welvaart en in de trots van veel bewoners van de regio. Heerlen, een stad waar alles draaide om het zwarte goud, moest zichzelf opnieuw uitvinden. Dat gebeurde met horten en stoten en met een flinke portie tegenslag. De transformatie van Heerlen, en de rol die de geschiedenis speelt in de zoektocht naar haar identiteit, is het centrale thema van de tentoonstelling.

Zaalberg kwam twee jaar geleden naar Heerlen en ontdekte het verhaal van de streek en viel daarbij van de ene verbazing in de andere. Wat voor bewoners heel normaal, maar eigenlijk heel bijzonder is, zie je in deze tentoonstelling door andere ogen in de indrukwekkende beelden van Zaalberg.