Pinkpop en IBA: Trots op Parkstad!

14 juni 2018

Wat is Parkstad?
Parkstad bestaat uit acht gemeenten in de voormalige Oostelijke Mijnstreek: Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Onderbanken, Simpelveld, Nuth en Voerendaal. Voor IBA Parkstad zijn ook Provincie Limburg en gemeente Schinnen aangesloten. De gemeentes Schinnen, Onderbanken en Nuth gaan in 2019 als gemeente Beekdaelen verder.

Deze negen gemeenten kenmerken zich door de mijnsluitingen in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Dat leidde tot sociale problematiek, hoge werkloosheid, vergrijzing en wegtrekkende jongeren. De regio heeft van alles te veel: woningen, bedrijventerreinen, winkel- en kantoorruimtes, schoolgebouwen, buurthuizen en kerken. Het gebied moet ‘terug groeien’ en tegelijkertijd aantrekkelijk blijven om te wonen en werken.

Wat is IBA?
Parkstad past tot 2020 de IBA-methode toe. Vernieuwende ideeën worden opgehaald uit de regio en daarbuiten. Experts buigen zich over toonaangevende projecten en identificeren de kansen die deze de regio bieden. Daarnaast voegt IBA waarde toe aan projecten, zowel inhoudelijk als financieel. Met als doel: projecten en dus de regio beter maken. Bureau IBA Parkstad begeleidt, verbindt en zwengelt projecten aan. In 2020 worden de projecten in een expositie getoond als voorbeeld van vernieuwing in de bouw. Tevens wordt de impact van de projecten op de leefomgeving inzichtelijk gemaakt.

Pinkpop is Parkstad!
Pinkpop is Parkstad en Parkstad is Pinkpop. Juist Megaland, het terrein van de voormalige mijnen Wilhelmina en Oranje Nassau II, trekt tijdens Pinkpop jaarlijks meer dan honderdduizend unieke bezoekers. En daarmee kan het gezien worden als het eerste succesvolle voorbeeld van hoe de Parkstadregio kan transformeren. Van zwart naar groen, van industrie naar vrijetijdsbesteding, van kansarm naar kansrijk. Pinkpop geeft Parkstad het vertrouwen en de trots die het zo hard nodig heeft. Daarmee past Pinkpop perfect binnen IBA Parkstad en haar doelen; als platform, maar ook zeker als voorbeeld om trots op te zijn.

Trots op Parkstad!
Één van de belangrijke thema’s van IBA is “Parkstad neemt initiatief”. Hierbinnen is het versterken van de streekidentiteit een belangrijke doelsteling. Een event als Pinkpop, het meest succesvolle popfestival van ons land, heeft alles waar Parkstad trots op is. Het ‘belichaamt’ een nieuw zelfvertrouwen van Parkstad; een regio om trots op te zijn.

IBA stand op het festivalterrein
De reputatie van het festival, de locatie in Parkstad en de bijzondere mix van publiek uit Parkstad maar ook van ver daarbuiten, maakt een samenwerking van IBA met Pinkpop waardevol. Niet in de laatste plaats omdat via Pinkpop de jongerendoelgroep wordt bereikt. Dit is juist de doelgroep die medebepalend is voor het bereiken van de doelstellingen van IBA. Tijdens Pinkpop kan de nieuwsgierigheid binnen deze jeugdige doelgroep worden geprikkeld, door hen op het festivalterrein kennis te laten maken met initiatieven als Parkstad Popstad (talentontwikkeling) en het IBA-project ‘de Muziekboulevard’ (de opwaardering van poppodium Nieuwe Nor in Heerlen). Daarnaast presenteren de initiatieven “Bewoners maken Parkstad” en “Bovengronds” zich in de IBA-stand op het festivalterrein. Deze initiatieven dagen de bewoners van de regio uit om actief mee te doen met IBA, door (kleine) projecten aan te dragen die de directe leefomgeving verbeteren.

Meer nieuwsberichten

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen