IBA Parkstad vriend van Via Belgica

26 april 2018

IBA Parkstad zoekt met verschillende partijen naar slimme oplossingen voor herbestemming van cultuur-historisch erfgoed met een regionale betekenis.  Zichtbaar en beleefbaar maken van dit erfgoed is een belangrijk uitgangspunt. Het Romeinse verleden neemt een bijzondere plaats in de regio. Aan het zichtbaar en beleenbaar maken van dat verleden wordt intensief samengewerkt. Diverse IBA-projecten leveren hieraan een belangrijke bijdrage: het Romeins Kwartier met het Thermenmuseum, het archeologisch depot en het zichtbaar maken van archeologische opgravingen in de openbare ruimte. Een ander aansprekend IBA-project is het Romeins villalandschap in Simpelveld. Binnen dit project zal de rijke villacultuur van villa rustica’s (landbouwbedrijven) met het bijbehorend stelsel van wegen worden gepresenteerd.

Het IBA project Luciushof ligt in het centrum van Heerlen. Als een van de Vijf Pleintjes zal de binnentuin met haar rijke Kneipp-geschiedenis worden ontwikkeld tot een ‘plein’ voor rust en bezinning.In de landelijke schil van Parkstad liggen de Kunradersteengroeve en Villa de Proosdij. Binnen het IBA project Land van Kalk zijn deze projecten belangrijke pijlers van de Romeinse cultuur in onze regio.Deze IBA projecten maken deel uit van het project​ Via Belgica.

Samen met ruim 400 ‘Vrienden van Via Belgica’ wordt het Romeins verleden van Zuid-Limburg beter zichtbaar en beleefbaar gemaakt. Woensdag 25 april ​​is een routenetwerk, website en​ navigatie-app gelanceerd die diverse verhalen en routes ontsluiten.​

​Via bijgaande link maakt u kennis met Via Belgica. Vanwege de inhoudelijke samenhang met de Via Belgica is IBA Parkstad eveneens een ‘vriend’ van dit bijzondere project, waarvan de Provincie Limburg en de gemeenten Heerlen, Landgraaf, Simpelveld, Kerkrade, Voerendaal, Maastricht, Meerssen en Valkenburg de kartrekkers zijn.

Meer nieuwsberichten

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen