Mondriaan en IBA presenteren plan voor park

31 januari 2017

Op dinsdag 31 januari presenteerden GGZ-instelling Mondriaan en IBA Parkstad een schetsontwerp voor een nieuw aan te leggen park op de locatie van voormalig Welterhof in Heerlen. Het gebouw wordt duurzaam gesloopt en maakt plaats voor een openbaar park dat de verbinding legt tussen het Geleenbeekdal en het heuvelland. De plannen voor het park kwamen samen met omwonenden en ondernemers uit de buurt tot stand.

Werksessies

Tijdens een aantal intensieve werksessies vertelden buurtbewoners uit Welten/Benzerade en ondernemers uit het aangrenzende heuvelland hun wensen voor het park. Ze werden daarbij ondersteund door landschapsarchitecten die de uiteindelijke schets maakten. Naar verwachting wordt er begin 2018 begonnen met de aanleg van het park.

Openbaar en toegankelijk park

De aanleg van een park bij een GGZ-instelling is volgens Mondriaan bestuursvoorzitter Hans de Veen in lijn met de moderne psychiatrie. ‘Het gesloten karakter van deze plek moet verdwijnen. Mondriaan en haar cliënten staan middenin de samenleving en een fraai, openbaar en toegankelijk park past daar goed bij,’ aldus de Veen.

Duurzame sloop

In september 2016 werd het startsein gegeven voor de sloop van de leegstaande woonflat. Het bedrijf OCT Sloop en Resource Limburg ontmantelen op dit moment het gebouw op duurzame wijze: alle recyclebare materialen zijn geïnventariseerd en worden nu gedemonteerd. Een deel van de bruikbare materialen wordt gebruikt bij de herinrichting van het park. De sloop van het omvangrijke gebouw moet eind 2017 zijn afgerond.

Poorten Land van Kalk

Het nieuwe park wordt een van de 5 poorten naar het Land van Kalk; de Euregionale Kunradersteenheuvel tussen Aken en Nuth. Om het Plateau als een herkenbaar landschapspark neer te zetten, worden er door IBA Parkstad aan de randen van het Plateau meerdere toegangspoorten naar het Land van Kalk ontwikkeld. Iedere poort heeft zijn eigen thema en krijgt tevens een Infopoint met natuurtransferium waar bezoekers hun auto kunnen parkeren. Per fiets of te voet kunnen ze het gebied verder verkennen.

https://vimeo.com/202174087

Meer nieuwsberichten

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen