Innovatieve bijenmast landt in Nuth

29 augustus 2017

Burgemeester Désirée Schmalschläger van Nuth en IBA-directeur Kelly Regterschot onthullen op 7 september in Nuth de eerste zogenoemde Sky Hive Solar van Parkstad. De zeven meter hoge bijenkast staat in het parkje op de splitsing van Molenveld en de Valkenburgerweg. Doel is om de natuur in de woonwijken te stimuleren. De Sky Hive is een initiatief van stichting BEEcollective en wordt mede mogelijk gemaakt door IBA Parkstad en de gemeente Nuth.

De Sky Hive Solar is een in hoogte verstelbare bijenkorf die wordt aangedreven door zonne-energie en plaats heeft voor twee bijenvolken. Door de hoogte van de paal hebben omwonenden en voorbijgangers geen overlast van de bijen. Een groep imker kan zorgen voor het onderhoud en het ophalen van de honing, door de korf tot werkbare hoogte te laten afdalen.

Bijensterfte

Met het plaatsen van bijenmasten wil BEEcollective de bijenpopulatie vergroten en bijensterfte tegengaan. Bijen gedijen goed in een bebouwde omgeving, omdat er in perkjes en tuinen een gevarieerd aanbod aan bloemen te vinden is. Ook wordt er, in tegenstelling tot op het platteland, weinig gebruik gemaakt van pesticide.

Educatie

Daarnaast heeft de bijenkorf een educatieve functie. Omwonenden worden gestimuleerd om, onder begeleiding van een ervaren imker, de bijen te verzorgen. Dit moet de bewustwording vergroten. “Het is belangrijk dat de bij weer wordt geïntroduceerd in ons dagelijks leven,” zegt initiatiefnemer Janicke Kernland van BEEcollective, “Door bijen een plek te geven in het stedelijk gebied vergroten we de bijenpopulatie en activeren we hopelijk een nieuwe generatie imkers.” Het project heeft volgens Kernland ook een sociale functie. “Doordat geïnteresseerde omwonenden en vrijwilligers samen de bijen onderhouden, ontstaan er nieuwe verbindingen binnen de wijk.”

Burgemeester Désirée Schmalschläger sluit zich daarbij aan en benadrukt het belang van de bijenmast in de gemeente Nuth: “We staan er zelden bij stil hoeveel invloed de bestuiving van bijen heeft bij de productie van ons voedsel. Dit willen we graag in onze gemeente in stand houden. We hopen dit initiatief in de gemeente Nuth ook navolging krijgt in andere Zuid-Limburgse gemeentes.”

IBA Parkstad

Het project van BEEcollective is tijdens de Open Oproep in 2014 ingediend bij IBA Parkstad en opgenomen in het IBA-uitvoeringsprogramma. “Een van de belangrijkste opgaves van IBA Parkstad is het versterken van de band tussen de gebouwde omgeving en de natuur,” zegt IBA-directeur Kelly Regterschot, “met dit soort waardevolle initiatieven komt dat doel dichterbij. We hopen dat er binnenkort op meer plekken een Sky Hive staat.”

Het eerste prototype van de Sky Hive werd in 2012 geplaatst in het tijdelijk Sphinxpark in Maastricht en is verzorgd door vrijwilligers, onder leiding van een ervaren imker. Het doel is dat de Sky Hive in Nuth ook wordt onderhouden door omwonenden.

Meer nieuwsberichten

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen